σπα σκύλου

Καλλωπισμός και περιποίηση σκύλου: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Ο καλλωπισμός είναι ένα σημαντικό μέρος της φροντίδας του σκύλου, αφού, όταν γίνεται τακτικά, μπορεί να αποτρέψει πολλά προβλήματα στο δέρμα, τα νύχια, τα δόντια και το τρίχωμα του ζώου. Κάθε φυλή έχει τις δικές της ανάγκες και φυσικά κάθε σκυλάκι έχει τον χαρακτήρα του. Σε μερικά αρέσει πολύ η διαδικασία της περιποίησης, ενώ άλλα αντιδρούν άσχημα. Στη δεύτερη περίπτωση ή αν δεν έχετε τον χρόνο για τακτικό καλλωπισμό στο σπίτι, το επαγγελματικό pet grooming είναι η καλύτερη λύση.

καλλωπισμός Γιορκσαϊρ Τεριέ

Απαραίτητος εξοπλισμός περιποίησης

Αν επιλέξετε να κάνετε την περιποίηση του σκύλου σας στο σπίτι, τότε θα χρειαστείτε τον απαραίτητο εξοπλισμό. Τα βασικά που απαιτούνται για όλες τις φυλές είναι:

Από εκεί και πέρα, ανάλογα με τη φυλή και το τρίχωμα του σκύλου, ενδεχομένως να χρειαστείτε γάντι χτενίσματος ή μια πιο σκληρή βούρτσα.

βούρτσισμα δοντιών σκύλου

Εκπαίδευση του σκύλου για την περιποίηση

Διδάξτε στο κουτάβι σας να απολαμβάνει τη διαδικασία από την αρχή. Φυσικά, και ένα μεγαλύτερο σκυλάκι μπορείτε να το διδάξετε να κάθεται ήρεμο όσο το περιποιείστε.

Σε πρώτη φάση, θα πρέπει να ακουμπήσετε τον σκύλο στο σημεία που θα του κάνετε την περιποίηση, κρατώντας τον με το λουρί. Επιβραβεύστε το σκύλο σας για το γεγονός ότι απλά στέκεται ακίνητος. Αυτό μπορείτε να το κάνετε με έπαινο ή καλύτερα με μια λιχουδιά. Παράλληλα, χαϊδέψτε τον κάνοντας ελαφρύ μασάζ με τα δάχτυλα μέσα στο τρίχωμά του, έτσι ώστε να συνηθίσει την αίσθηση.

Στη συνέχεια, μπορείτε να κάνετε μερικές συνηθισμένες κινήσεις που γίνονται στον καλλωπισμό, όπως να ακουμπήσετε τις πατούσες και τα νύχια του, να σηκώσετε τα αυτιά του και να ανασηκώσετε τη μουσούδα, για να δείτε τα δόντια του. Κάθε φορά που ο σκύλος σας αποδέχεται αυτό που κάνετε, επαινέστε τον και επιβραβεύστε τον με μια λιχουδιά. Θυμηθείτε, να κρατάτε τις συνεδρίες σύντομες και ευχάριστες και να τελειώνετε πάντα με κάτι θετικό.

Συνεχίστε αυτή τη ρουτίνα μέχρι ο σκύλος σας να είναι χαλαρός καθ' όλη τη διάρκεια. Στη συνέχεια, προχωρήστε σε ελαφρύ βούρτσισμα χωρίς τράβηγμα των τριχών. Ο σκύλος φυσικά θα πρέπει να μάθει τελικά να δέχεται κάποιο τράβηγμα στις τρίχες, αλλά ξεκινήστε απαλά. Μάθετε στο σκύλο σας να γυρίζει ή να στέκεται στα πίσω πόδια του, ενώ βουρτσίζετε την κοιλιά του. Μην ξεχνάτε τις λιχουδιές και τον έπαινο!

Μόλις ο σκύλος ή το κουτάβι σας νιώσει άνετα με τη διαδικασία της περιποίησης, θυμηθείτε να περιποιείστε και να βουρτσίζετε το τρίχωμά του, αν είναι κοντό τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα και αν είναι μακρύ ή διπλό δύο φορές την εβδομάδα.

Εάν ο σκύλος εμφανίσει σημάδια φόβου ή επιθετικότητας, σταματήστε τη διαδικασία και επικοινωνήστε με έναν επαγγελματία pet groomer, ο οποίος θα γνωρίζει πώς να κάνει τη διαδικασία εύκολα και με ασφάλεια.

κόψιμο νυχιών σκύλου

Βούρτσισμα του σκύλου

Στόχος του βουρτσίσματος είναι να αφαιρεθούν οι νεκρές τρίχες και να ανοίξουν τυχόν μπερδεμένα σημεία. Στα κοντότριχα σκυλάκια αρκεί ένα απαλό χτένισμα, ενώ στα σκυλιά με μακρύ ή διπλό τρίχωμα θα πρέπει μετά το βούρτσισμα να περάσετε τις τρίχες και με χτένα, ώστε να μην ξεφύγει κάποιο μπέρδεμα. Οπωσδήποτε, δεν θα πρέπει να επιμένετε πολύ ή να τραβάτε έντονα τις τρίχες, γιατί αυτό μπορεί να τραυματίσει το δέρμα του σκύλου.

Μόνο μετά το ξεμπέρδεμα θα μπορείτε να κάνετε μπάνιο τον σκύλο. Διαφορετικά, μπορεί να παγιδευτεί υγρασία και σαμπουάν στα σημεία αυτά και να ερεθίσει το δέρμα του.

Κοπή νυχιών

Τα νύχια των ποδιών πρέπει να είναι αρκετά κοντά ώστε να μην χτυπούν στο πάτωμα όταν ο σκύλος περπατάει, οπότε το κόψιμό τους είναι απαραίτητο για την υγεία του ποδιού και την άνεση του ζώου. Διαφορετικά, είναι πιθανή μια μόλυνση, ιδιαίτερα σε πιο ηλικιωμένους σκύλους που δεν είναι πολύ δραστήριοι και επομένως δεν φθείρουν το νύχι όσο πρέπει.

Χρησιμοποιείτε πάντα νυχοκόπτες που έχουν σχεδιαστεί για σκύλους. Τα νύχια των ποδιών είναι ζωντανός ιστός, οπότε αν κόψετε πολύ βαθιά, μπορεί να προκληθεί αιμορραγία. Το σημείο μέχρι το οποίο μπορείτε να κόψετε είναι εκεί που ξεκινάει το νύχι να γίνεται πιο σκούρο. Αν δεν είστε σίγουροι πού είναι αυτό, τότε ζητήστε καθοδήγηση για την πρώτη φορά από τον κτηνίατρο ή τον pet groomer.

Στην αρχή, ο σκύλος θα ενοχλείται από τη διαδικασία. Μπορείτε να του δίνετε μία λιχουδιά μόλις τελειώνετε κάθε νύχι και τελικά θα συνηθίσει και θα περιμένει ήρεμα να τελειώσετε.

Βούρτσισμα δοντιών

Το βούρτσισμα των δοντιών του σκύλου είναι άμεσα συνυφασμένο με τη διατήρηση της καλής υγείας του, οπότε πρέπει να γίνεται σε καθημερινή βάση. Φυσικά, πρέπει να γίνεται με την κατάλληλη οδοντόβουρτσα αλλά και οδοντόκρεμα, ώστε να είναι ασφαλής για κατάποση.

Μπορεί στην αρχή ο σκυλάκος να αντιδράει, γρήγορα όμως και με τη σωστή εκπαίδευση, θα συνηθίσει τη διαδικασία. Αν δυσκολεύεστε να κάνετε κάθε μέρα το βούρτσισμα, μπορείτε να του δίνετε και λιχουδιές για τα δόντια που βοηθάνε στη διατήρηση του PH και στην απομάκρυνση της μικροβιακής πλάκας και πέτρας.

Επιστροφή στο ιστολόγιο

Υποβάλετε ένα σχόλιο

Έχετε υπόψη ότι τα σχόλια χρειάζεται να λάβουν έγκριση προτού δημοσιευτούν.

Γράφει: η Αντωνία Γαρυφάλου

Η Αντωνία Γαρυφάλου είναι εξειδικευμένη σύμβουλος φροντίδας, διατροφής και συμπεριφοράς κατοικιδίων, γεννημένη στην Αθήνα. Μεγάλωσε μέσα σε ένα σπίτι το οποίο ήταν (και είναι λίγο-πολύ) μία μικρή Κιβωτός. Έτσι, ειδικεύτηκε στη φροντίδα των κατοικιδίων αλλά και στη συμπεριφορά τους, όντας κάτοχος των αντίστοιχων διπλωμάτων Pet Care & Pet Behavior του ACS της Αυστραλίας.

Παράλληλα, η δίψα της για γνώση την οδήγησε να ασχοληθεί και με το διατροφικό κομμάτι, λαμβάνοντας το αντίστοιχο δίπλωμα Advanced Canine & Feline Nutrition του Animal Care College. Αρθρογραφεί σε πολλά δημοφιλή online περιοδικά όπως HuffingtonPost.grjenny.gri-efimerida.grfe-mail.grshape.gr και άλλα, όπου μοιράζεται συμβουλές για τα αγαπημένα σας κατοικίδια!

Δες περισσότερα
1 από 3