Πώς να κρατήσεις τον σκύλο σου υγιή χωρίς τσιμπούρια!
Share
Δεν υπάρχει σκύλος που δεν λατρεύει να παίζει έξω και να απολαμβάνει τη φύση, όμως αυτή η δραστηριότητα μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη λόγω των τσιμπουριών.
Τα τσιμπούρια είναι παράσιτα που παραμονεύουν σε μέρη με υγρασία, χόρτα και θάμνους αλλά μπορούν να βρεθούν ακόμα και στην άμμο. Όταν ένα τσιμπούρι ανεβαίνει στον σκύλο, προσκολλάται πάνω του και ρουφάει το αίμα του ξενιστή του. Τα τσιμπούρια είναι πιο πιθανό να τα δούμε την άνοιξη, το καλοκαίρι ή το φθινόπωρο, όμως είναι ανθεκτικά και μπορούν να επιβιώσουν σε θερμοκρασίες ακόμα και κάτω από το μηδέν.
Αν παρατηρήσεις τσιμπούρι στο τρίχωμα του σκύλου σου, τότε θα πρέπει να το αφαιρέσεις αμέσως -ποτέ όμως τραβώντας το! Διάβασε παρακάτω πώς θα το κάνεις σωστά αλλά και τι πρέπει να προσέξεις για τη σωστή πρόληψη και την ολοκληρωμένη προστασία του σκύλου από τα τσιμπούρια.
Γιατί τα τσιμπούρια είναι επικίνδυνα για το σκύλο μου;
Τα τσιμπούρια μπορούν να μεταδώσουν διάφορες ασθένειες στο σκύλο, γι' αυτό είναι σημαντικό να τον προστατεύεις επαρκώς από τέτοια παράσιτα.
Οι αρρώστιες που μπορεί να μεταδοθούν από τα τσιμπούρια είναι:
- Νόσος του Lyme (βορρελίωση)
- Μπαρτονέλλωση
- Ερλιχίωση
- Κηλιδώδης πυρετός των βραχωδών ορέων
- Τουλαραιμία
- Αιμορραγικός πυρετός Κριμαίας-Κονγκό.
Πρόκειται για πολύ σοβαρές ασθένειες που μπορεί να προκαλέσουν αναιμία, εγκεφαλίτιδα, παράλυση ή ακόμα και θάνατο στο ζώο.
Πώς θα καταλάβω αν ο σκύλος μου έχει τσιμπούρια;
Καλό είναι να κοιτάς ενδελεχώς όλο το τρίχωμα του σκύλου έπειτα από κάθε βόλτα σε εξωτερικό χώρο ακόμα και αν η βόλτα γίνει για παρατεταμένο χρόνο στον κήπο του σπιτιού σου.
Τα τσιμπούρια κρύβονται συνήθως σε σκοτεινά, κλειστά σημεία του σώματος, όπως το εσωτερικό των αυτιών, ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών και τα πέλματα, στις μασχάλες και κάτω από την ουρά.
Ειδικά στα μακρύτριχα σκυλιά θα πρέπει να γίνεται σχολαστικός έλεγχος και ενδεχομένως να πρέπει να ψηλαφίσεις το δέρμα με τα δάχτυλα, αν το τρίχωμα του σκύλου σου είναι πολύ πυκνό.
Δοκίμασε ειδική πυκνή τσατσάρα που θα κάνει το ψάξιμο παιχνιδάκι!
Πώς να αφαιρέσω με ασφάλεια ένα τσιμπούρι από το σκύλο μου;
Στόχος είναι να βγάλεις το τσιμπούρι χωρίς όμως να μείνουν τα πόδια -ή κάποιο από τα πόδια του- του πάνω στο δέρμα του σκύλου. Επίσης, το τσιμπούρι πρέπει να βγει ζωντανό, ώστε να μην αφήσει σάλιο ή αίμα στο σημείο του δαγκώματος, γιατί έτσι μπορεί να μεταδοθεί κάποια επικίνδυνη ασθένεια.
Η αφαίρεση του τσιμπουριού μπορεί να γίνει με ένα τσιμπιδάκι ή ακόμα καλύτερα με την ειδική τσιμπίδα αφαίρεσης τσιμπουριών. Θα πρέπει να πιάσεις σταθερά το τσιμπούρι με αυτή και να μην το στρίψεις, έτσι ώστε να απομακρυνθεί ολόκληρο.
Αφού βγάλεις το τσιμπούρι, μπορείς να το περιχύσεις με οινόπνευμα, ώστε να πεθάνει. Μην το αφήσεις στο έδαφος, γιατί πολύ απλά θα ζήσει, θα αναπαραχθεί και πιθανώς θα προσκολληθεί ξανά στον σκύλο.
Στο σημείο του δαγκώματος, μπορείς να εφαρμόσεις ειδικό spray για τσιμπήματα που ανακουφίζει τη φαγούρα και λειτουργεί απωθητικά για τα παράσιτα.
Εναλλακτικός τρόπος για να αφαιρέσεις το τσιμπούρι είναι να το ψεκάσεις απευθείας με ένα χημικό spray που θα το σκοτώσει σχεδόν άμεσα και θα πέσει.
Πώς θα κρατήσω το σκύλο μου ασφαλή χωρίς τσιμπούρια;
Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να λάβεις όλα τα προληπτικά μέτρα, ώστε ο σκύλος σου να απολαμβάνει τη βόλτα του έξω χωρίς να κινδυνεύει από τα τσιμπούρια.
Ο σκύλος θα πρέπει να φοράει όλο το χρόνο αντιπαρασιτικό περιλαίμιο που λειτουργεί αποτρεπτικά στα τσιμπούρια. Έτσι, ακόμα και αν βρεθεί σε χώρο με τσιμπούρια, αυτά δεν θα ανέβουν πάνω του.
Επιπλέον, όλο το χρόνο πλέον είναι σωστό να εφαρμόζεις στον σκύλο σου μία φορά το μήνα αμπούλα που διώχνει τα τσιμπούρια ή σκοτώνει όσα μπορεί να έχουν ήδη κατοικήσει στο σώμα του σκύλου σου. Αντί για αμπούλα ή μαζί με αυτή για επιπλέον προστασία μπορείς να ψεκάζεις το σκύλο και με αντιπαρασιτικό spray.
Βρες στο Petastero όλα όσα θα χρειαστείς για την ολοκληρωμένη προστασία του σκύλου σου από τα τσιμπούρια σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές.